Monday, May 21, 2018

B2E9: Nasi Merah dengan Limpa dan Hati Lembu Masak Hitam

Satu menu wajib kami bila ke pasar malam Kepala Batas masa dulu ialah nasi merah dengan lauk limpa atau hati lembu masak hitam.

Entahlah apa jampinya, nasi merah tu memang sedap dan lauk limpa dan hati tu uniknya rasa sampai teringat-ingat. Abang yang menjual itu pun dah tahu dah apa yang kami akan beli, sebab hampir setiap minggu dengan pilihan lauk yang sama. Jarang sangat tukar ke menu lain. Padahal ada banyak lagi menunya. 

Nasi merah semangkuk, hati atau limpa sehiris. Kuah hitam digaul dengan nasi. Aduhai kecur air liur mengenangkan nasi ni. Kadang-kadang letak juga acar timun dan carrot. Sebungkus kadangkala tak cukup, saban tahun semakin kecil saiz nasinya. Haha

Pasar malam pekan Kepala Batas setiap Sabtu, memang kami sentiasa nantikan. 

Selain nasi merah, antara menu wajib lain yang mesti dibeli ialah laksa buyung, sate Manaf, bebola ikan celup tepung, murtabak rempah, bihun sup bebola. Yong tau fu, sesekali kalau ada bajet lebih.




No comments:

Post a Comment