Monday, May 21, 2018

B2E4: Gulai Ayam Periuk Tekanan

Arwah Mak ada satu periuk tekanan  yang dimasak di atas dapur gas. Periuk manual, dan bukannya elektrik seperti yang popular pada zaman sekarang yang namanya Noxxa itu.

Periuk tekanan mak ini, memang sejak dulu saya kagumi. Masakan tidak, mahu masak apa jua boleh. Sedap pula.

Biasanya digunakan untuk merebus daging atau tulang. Daging lebih mudah empuk dan lembut berbanding direbus secara biasa. Menggunakan periuk tekanan juga menyingkatkan tempoh memasak.

Ingat lagi dulu-dulu, paling ditunggu saat periuk berbunyi dan asap berkepul keluar dari cerobongnya. Penutup cerobong perlu dibuka sedikit untuk melepaskan udara. Waktu inilah paling kritikal kerana tersalah gaya wap panas boleh terkena muka atau penutup terpelanting. Disebabkan periuk ini manual, kena alert sikit bila periuk berbunyi, kena cepat-cepat buka penutup.

Satu hidangan yang paling saya ingat yang dimasak menggunakan periuk ini ialah kari ayam yang dimasak oleh ayah.

Ayah 'humbankan' semua bahan ke dalam periuk, tutup dan tunggu hingga siap.

Ayam, rempah kari, rempah ratus, air, kentang, halia, bawang semua dimasukkan terus tanpa tumis-tumis seperti biasa.

Kagum saya waktu itu melihat cara ayah masak. Sedap pula tu!

Kini tidak dapat dipastikan periuk tekanan tu di mana setelah kami berpindah. Yang pasti periuk tersebut banyak berjasa.

No comments:

Post a Comment